Što utječe na Wi-Fi signal?

Ovo je vrlo važno za znati kod Wi-Fi-ja. Ništa nije više frustrirajuće nego kad se stranica beskonačno učitava ili video stalno prekida. Na kvalitetu bežične veze utječe prostor u kojem se koristi, objekti koji blokiraju signal, interferencije električnih uređaja ili susjednih Wi-Fi mreža.

Najveći problem jest interferencija, jer radio valovi se često na svom putu sudare s drugim radiovalovima koji koriste slične frekvencije. Trenutno se koristi preko 5 milijardi Wi-Fi uređaja, a problem s interferencijom raste iz dana u dan jer sve više uređaja poput kamera, printera, senzora pa čak i baby monitora koriste Wi-Fi signal. Uređaji koji koriste bluetooth, poput bežičnih miševa i tipkovnica također ometaju Wi-Fi prijenos, i to na 2.4G Hz frekvenciji koja je danas prezasićena.

Uz to, sve može biti prepreka Wi-Fi signalu. Najveći problem stvaraju nosivi ili armirani zidovi, debeli cigleni zidovi, veliki metalni objekti te čak i akvariji.

Svi ovi faktori mogu uzrokovati niz problema:

  • Pucanje veze: Wi-Fi signal će povremeno izgubiti vezu i morat će se ponovno povezati. To možda neće biti velika stvar pošto ponovno povezivanje kratko traje, no zna biti gnjavaža za korisnika.
  • Veća latencija: povećana interferencija može značiti produženje vremena koje je potrebno da poslani podatak stigne na svoje odredište, a mogu je uzrokovati već navedeni razlozi.
  • Manja brzina: također stalne interferencije znače i manju kvalitetu signala, što rezultira nižim brzinama prijenosa

Iako radiovalovi mogu prolaziti kroz zidove i objekte, na svome putu ipak značajno izgube na dometu ukoliko prolaze kroz prepreke. Ovisno o vrsti i neki drugim svojstvima prepreka jačina signala se može više ili manje izgubiti. Više informacija o ponašanju radiovalova i utjecaju prepreka pročitaj ovdje.

Je li vam odgovor pomogao?

Povezani sadržaji

Neki od kolačića (cookies) su nužni za ispravan rad naših stranica, dok drugi poboljšavaju vaše korisničko iskustvo. Za više detalja provjerite našu Politiku kolačića i Impressum.

Izmjena postavki
  • Nužni kolačići omogućuju ključne funkcionalnosti na stranicama. Mogu se deaktivirati samo kroz postavke vašeg internetskog preglednika.