Koja je razlika između žičnog i bežičnog povezivanja na Internet?

Glavna razlika je kako i samo ime kaže - u žici. Najveće prednosti bežičnog ili Wi-Fi povezivanja su jednostavnost i praktičnost, a žičnog veća sigurnost i pouzdanost lokalne mreže te kraće vrijeme potrebno da podatak stigne na odredište.

Dok je bežično povezivanje donedavno podrazumijevalo manju brzinu u usporedbi sa žičnim, danas to više nije slučaj. No, kod bežičnog povezivanja i dalje su prisutna ograničenja kao što su domet signala, prepreke i smetnje.

Ipak, Wi-Fi je i dalje prvi izbor u kućnom okruženju jer je dovoljno brz i pouzdan za većinu radnji na internetu. Znatno je praktičniji, pogotovo ako se krećeš uokolo dok koristiš internet ili jednostavno ne želiš razvlačiti kablove.

Ako želiš jednaku brzinu i pouzdanost bežičnog interneta kao što je to slučaj na žici, to možeš postići nabavkom dodatnih uređaja koji stvaraju jedinstvenu i stabilnu Wi-Fi mrežu u cijelom prostoru. Wi-Fi MESHtar odličan je izbor.

Dobro je znati! Osim brzine veze, važna je i latencija. U ovom kontekstu, latencija je vrijednost iskazana u vremenu koje je potrebno da neki poslani podatak stigne na svoje odredište. Ovu vrijednost također nazivamo i „ping“. Ako je potrebno smanjiti „ping“ na najmanju vrijednost preporuka je žično povezati računalo s routerom.

Kod online igranja je poželjno imati što manji ping kako bi vrijeme reakcije bilo što brže. Ako gledaš video sadržaj, slušaš muziku ili samo surfaš internetom, latencija neće previše utjecati na kvalitetu veze i ping nije toliko važan.

Je li vam odgovor pomogao?

Povezani sadržaji

Neki od kolačića (cookies) su nužni za ispravan rad naših stranica, dok drugi poboljšavaju vaše korisničko iskustvo. Za više detalja provjerite našu Politiku kolačića i Impressum.

Izmjena postavki
  • Nužni kolačići omogućuju ključne funkcionalnosti na stranicama. Mogu se deaktivirati samo kroz postavke vašeg internetskog preglednika.