Što su virusi?

Računalni virus je program, točnije računalni kod, koji pretvarajući se da je nešto drugo ima za cilj izazvati neočekivane, neugodne i često nepoželjne situacije, a može izazvati i manju ili veću štetu na vašem računalu, kao što je npr. gubitak podataka s tvrdog diska. Često je napisan na način koji mu omogućuje samostalno „razmnožavanje” i širenje s jednog računala na drugo.

Kako se virusi prenose?

Virus je moguće prenijeti u obliku e-mail poruke odnosno priloga (attachment) u poruci, zaražene datoteke na disketi ili CD ROM-u, putem komunikacijskih programa kao što su IRC i ICQ itd. Neki virusi aktiviraju se odmah po dolasku na novo računalo, drugi su pak podešeni da se aktiviraju u određeno vrijeme, na određeni datum itd.

Vrste virusa

Općenito virusi se dijele u tri glavne skupine: virusi koji inficiraju datoteke – neki od takvih virusa zaraze programske datoteke, obično određene .com i .exe datoteke. Kada se program pokrene, pokrene se i virus. Drugi pak dolaze samostalno i njihovo pokretanje neovisno je o ostalim programima. Virusi koji inficiraju sistemske ili pogonske datoteke smještaju se u određena sistemska područja na disku, odnosno ukoliko zaraze pogonske datoteke (boot sector) u pogonska područja na disku makro virusi - donedavno najčešći oblik virusa, koji inficira npr. MS Office aplikacije. Ova vrsta čini uglavnom najmanje štete od svih vrsta virusa.

U posljednje vrijeme narašireniji su virusi koji se šire putem interneta, tj. privitaka (attachment) u e-mail porukama. Takvi se virusi sami, bez znanja vlasnika zaraženog računala šalju na e-mail adrese koje pronađu na računalu, u adress booku ili na samom interentu.

Zaštita od virusa

Najbolji način za zaštitu od virusa jest pažljivo praćenje izvora dokumenata ili programa koji se snimaju ili pokreću na računalu. S obzirom na to da ovo postaje dosta teško u uvjetima sve većeg širenja e-mail virusa, korištenje antivirusnog programa postaje apsolutna nužnost. Uz njih ćete od svojeg distributera ili proizvođača antivirusnog programa redovno dobivati i upozorenja i obavijesti o novim virusima. Ukoliko pak to upozorenje ne dolazi od vjerodostojnog izvora, šanse su da se radi o tzv. virus hoaxu , odnosno lažnom upozorenju.

Je li vam odgovor pomogao?

Povezani sadržaji

Norton Internet Security 2013 sadrži kompletnu internetsku zaštitu te automatsku antivirusnu i antispyware zaštitu. Program štiti vaše računalo, identitet i kućnu mrežu bez usporavanja rada vašeg računala. Norton Internet Safe štiti osobne informacije, korisnička imena i lozinke te podatke o kreditnim karticama od online krađe, budući da sustav zaštite konstantno radi kako bi zaustavio potencijalne opasnosti prije nego što stignu do vašeg računala.

Detaljnije

Je li vam odgovor pomogao?

Abuse (eng. zloupotreba)

Engleska riječ abuse [abjuz] znači zloupotreba, a u žargonu Interneta označava zloupotrebu Internet servisa, tj. kršenje pravila ponašanja na Internetu (netiquette), kao i uvjeta korištenja za koje prilikom sklapanja ugovora o korištenju usluga korisnici potpisuju da će ih poštivati.

Detaljnije

Je li vam odgovor pomogao?

Danas je uobičajena praksa da se pojam "spam" definira kao "neželjena i nezatražena elektronička pošta", uglavnom (mada ne i nužno) poslana na adrese velikog broja primatelja. Premda problem spama razvojem telekomunikacija posljednjih godina kontinuirano raste, on zapravo prethodi postojanju interneta. 

Detaljnije

Je li vam odgovor pomogao?

Neki od kolačića (cookies) su nužni za ispravan rad naših stranica, dok drugi poboljšavaju vaše korisničko iskustvo. Za više detalja provjerite našu Politiku kolačića.

Izmjena postavki
  • Nužni kolačići omogućuju ključne funkcionalnosti na stranicama. Mogu se deaktivirati samo kroz postavke vašeg internetskog preglednika.